Κηδείες στην εποχή του κορωνοϊού: Τι άλλαξε;

Κηδείες στην εποχή του κορωνοϊού: Τι άλλαξε;
Κηδείες στην εποχή του κορωνοϊού

Πώς άλλαξε ο κορωνοϊός τον τρόπο που πενθούμε; Πόσο διαφορετικά πραγματοποιούνται οι κηδείες σήμερα; Τι συμβαίνει με τους τάφους όσων πέθαναν από COVID-19 στην Ελλάδα;

 

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Πώς ξεκίνησαν όλα;

 

Το ημερολόγιο γράφει 5 Μαρτίου 2019. Στη Δαμασκηνιά, ένα χωριό 60 κατοίκων στην Κοζάνη, πραγματοποιείται μια κηδεία. Μια ηλικιωμένη γυναίκα έχει πεθάνει πριν από μερικές μέρες στη Θεσσαλονίκη και τελευταία της επιθυμία είναι να ταφεί στον τόπο που μεγάλωσε. Στην κηδεία φτάνουν άνθρωποι απ’ όλη τη βόρεια Ελλάδα. Η τελετή ολοκληρώνεται και όλοι συγκεντρώνονται στο καφενείο του χωριού για τον εθιμικό καφέ. 

 

Μετά από 8 ημέρες, πεθαίνει ο 90χρονος πατέρας του ιδιοκτήτη του καφενείου, ενώ στις 26 Μαρτίου αφήνει την τελευταία του πνοή και ο ίδιος ο ιδιοκτήτης. Και στις δύο περιπτώσεις, το ιατρικό πόρισμα είναι κοινό: κορωνοϊός. Το χωριό μπαίνει άμεσα σε καραντίνα, προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού στους ηλικιωμένους κατοίκους του. Παρόλα αυτά, μερικούς μήνες μετά, ο απολογισμός είναι τραγικός. 15 κρούσματα, 12 διασωληνωμένοι, και δυστυχώς 7 νεκροί. 

 

Η διασπορά του ιού σε μια τόσο μικρή και απομακρυσμένη κοινότητα προκαλεί σοκ σ’ όλη την Ελλάδα. Η χώρα ήδη βιώνει το πρώτο κύμα του κορωνοϊού, ενώ η γειτονική Ιταλία δεν σταματά να μετρά τους νεκρούς της. Εκατοντάδες γάμοι και βαφτίσεις αναβάλλονται επ’ αόριστο, ενώ οι μόνες τελετές που επιτρέπονται πια είναι οι κηδείες -κι αυτές, όμως, σε πολύ στενό οικογενειακό κύκλο. 

 

Πώς άλλαξε ο κορωνοϊός τον τρόπο που πενθούμε;

 

Το όριο των παρευρισκόμενων σε μια κηδεία είναι 9 άτομα, μαζί με τους ιερείς και ψάλτες του ναού. Οι τελετές είναι πιο μικρές σε διάρκεια, απαγορεύεται η παραμονή των οικείων στο νεκροστάσιο πριν από την τελετή, η πομπή προς την εκκλησία, καθώς και τα συλλυπητήρια στην οικογένεια -και φυσικά, οι δεξιώσεις μετά την ολοκλήρωση της τελετής. 

 

Μπορεί να είχε προβλεφθεί και στα 2 lockdown ειδικός κωδικός μετακίνησης για τη μετάβαση σε κηδεία, όμως, υπήρχαν αρκετοί οικείοι οι οποίοι δεν μπορούσαν να μετακινηθούν, καθώς διέμεναν αρκετά μακριά από τον τόπο τέλεσης της τελετής, ακόμη και στο εξωτερικό. Για όλους αυτούς, γραφεία τελετών τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό -κυρίως στην Ιταλία και τις ΗΠΑ που το πρώτο κύμα ήταν ιδιαίτερα σφοδρό- μετέδιδαν τις τελετές μέσω live streaming. 

 

Αυτή η πρακτική, ωστόσο, όπως υποστηρίζουν ψυχολόγοι, κάθε άλλο παρά απαλύνει τον πόνο. «Ένας από τους πιο δοκιμασμένους τρόπους αντιμετώπισης του πένθους διαχρονικά είναι να βρίσκεσαι μαζί με άλλους ανθρώπους που επίσης πενθούν. Τώρα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη θλίψη που νιώθουμε, κοινωνικά απομονωμένοι και μακριά από τη θαλπωρή των φίλων και της οικογένειάς μας» υποστηρίζει η ψυχολόγος Sherry Cormier στο American Psychological Association. 

 

«Κανονικά, θα μπορούσαμε να πιάσουμε το χέρι ενός φίλου μας, να συζητήσουμε, να επιβεβαιώσουμε τους δεσμούς που μας ενώνουν. Όταν τα κάνουμε όλα αυτά, μαλακώνει το αίσθημα της απώλειας» συνεχίζει ο Robert Neimeyer, διευθυντής του Portland Institute for Loss and Transition και ομότιμος καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μέμφις. 


 

Κηδείες στην εποχή του κορωνοϊού

Ποιά μέτρα ισχύουν για νεκρούς που έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό;

 

Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη αν ο νεκρός είχε προσβληθεί από κορωνοϊό. Σ’ αυτή την περίπτωση, το πένθος και το αίσθημα της απώλειας μεγεθύνεται, καθώς ο οικείος δεν μπορεί να περάσει δίπλα του τις τελευταίες στιγμές της ζωής του, παρά μόνο να επικοινωνήσει μαζί του μέσω τάμπλετ ή κινητού τηλεφώνου. 

 

Επίσης, η τελετή πραγματοποιείται με πολύ πιο αυστηρά πρωτόκολλα. Τα γραφεία τελετών παραλαμβάνουν τη σορό από το νοσοκομείο μέσα σε δύο ειδικούς σάκους, οι οποίοι είναι κατάλληλα κατασκευασμένοι για την αποφυγή διάδοσης μεταδοτικών ασθενειών. Τη μεταφέρουν στο χώρο τους, την απολυμαίνουν και την τοποθετούν στο φέρετρο, το οποίο σφραγίζεται και δεν ανοίγει ποτέ ξανά. Σ’ όλη αυτή τη διαδικασία, οι εργαζόμενοι φορούν μάσκα και μια ειδική λευκή φόρμα, η οποία τους προστατεύει από τον ιό, ενώ δεν επιτρέπεται να περιποιηθούν και να ντύσουν τους νεκρούς. Αφού ολοκληρωθεί, ο χώρος απολυμαίνεται και οι μάσκες και οι ειδικές φόρμες πετιούνται στα σκουπίδια. 

 

 

Νεκροψίες και νεκροτομές σε θύματα από κορωνοϊό δεν πραγματοποιούνται. Η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία μάλιστα, εξέδωσε σχετική ανακοίνωση τον περασμένο Μάρτιο μετά την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων στη χώρα, συνιστώντας την αποφυγή τους υπό τον φόβο εξάπλωσης του ιού. Καθώς οι ιοί και τα μικρόβια παραμένουν στο νεκρό σώμα ακόμα και ώρες μετά τον θάνατό του, υπάρχει η πιθανότητα μετάδοσης μέσω των μεταλλικών επιφανειών του νεκροτομείου -κάτι το οποίο θα έθετε σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων του. 

 

Οι σχετικές τελετές τις περισσότερες φορές δεν πραγματοποιούνται σε εκκλησίες ή κλειστούς χώρους, αλλά ακριβώς δίπλα στον τάφο του νεκρού, με τους οικείους να φορούν μάσκα και να μένουν σε απόσταση από το φέρετρο. Αρκετοί δήμοι μάλιστα, μετά από υπόδειξη των επιστημόνων, δέσμευσαν συγκεκριμένες εκτάσεις στις άκρες των κοιμητηρίων για την ταφή των θυμάτων του κορωνοϊού. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις οδηγίες των ειδικών, η εκταφή τους πρόκειται να πραγματοποιηθεί πολύ αργότερα από το συνηθισμένο, ενδεχομένως και σε μια δεκαετία.

Κηδείες στην εποχή του κορωνοϊού

 

Τα ίδια μέτρα προστασίας ισχύουν και κατά την αποτέφρωση μιας σορού. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι νεκροί δεν συνοδεύονται από οικείους, ενώ όσοι το κάνουν, παραμένουν στο αυτοκίνητό τους, καθώς οι χώροι τελετών είναι κλειστοί.

 

Ποιες οι επιπτώσεις των μέτρων στη ψυχική υγείων όσων πενθούν;

 

Η αδυναμία παρουσίας στην κηδεία και της συμμετοχής στην τελετή μαζί με τους οικείους του, ενδέχεται, σύμφωνα με τον κ. Neimeyer, να παρατείνει το πένθος για την απώλεια που βιώνει κάποιος. «Το να βρισκόμαστε δίπλα σε φίλους ή ανθρώπους που πενθούν επίσης μαζί μας, μας βοηθά να παράγουμε ορισμένες ορμόνες όπως την ωκυτοκίνη, την ντοπαμίνη και την σεροτονίνη, οι οποίες μας κάνουν να νιώθουμε καλύτερα». 

 

Το παρατεταμένο πένθος χαρακτηρίζεται, όπως επισημαίνει, από επίμονη θλίψη και ταυτόχρονη άρνηση του ατόμου να δεχθεί τον χαμό. «Είναι πολύ δύσκολο να κλείσουν οι πληγές μιας απώλειας που έχει επέλθει μ’ αυτό τον τρόπο. Οι άνθρωποι νιώθουν αδύναμοι και υπάρχει μεγάλη απογοήτευση. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συμβαίνουν σήμερα οι θάνατοι, μ’ όλα τα άλυτα προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, αποτελούν την “τέλεια καταιγίδα” για την εμφάνιση αυτών των παρενεργειών». 

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ