Τι συμβαίνει με τις ταφές των κατοικίδιων ζώων στην Ελλάδα;

Τι συμβαίνει με τις ταφές των κατοικίδιων ζώων στην Ελλάδα;
Τι συμβαίνει με τις ταφές των κατοικίδιων ζώων στην Ελλάδα

Τι διαδικασίες πρέπει να ακολουθήσει ένας ιδιοκτήτης κατοικίδιου ζώου το οποίο έχει πεθάνει; Τι συμβαίνει με τα νεκροταφεία ζώων στην Ελλάδα και γιατί επιλέγουν ακόμη μέχρι σήμερα να τα θάβουν παράνομα στο δάσος;

 

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Η απώλεια ενός κατοικίδιου είναι μια ιδιαίτερα δυσάρεστη συνθήκη. Η επίδραση στην ψυχολογία του ιδιοκτήτη του είναι τέτοια που, σύμφωνα με άρθρο το οποίο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Society and Animals» το 2002, ο θάνατος ενός ζώου συντροφιάς μπορεί να είναι τόσο σημαντικός όσο ενός οικείου του. 

 

Την ώρα όμως του πένθους, ο ιδιοκτήτης του κατοικιδίου πρέπει να προβεί σε μια σειρά από άχαρες διαδικασίες για την διαχείριση της σορού του αγαπημένου του ζώου, οι οποίες, ως εκείνη τη στιγμή, του είναι άγνωστες. 

 

Το πιο σημαντικό έχει να κάνει με την ταφή του ζώου. Αρκετοί είναι αυτοί, οι οποίοι επιλέγουν να θάψουν το κατοικίδιό τους στην αυλή του σπιτιού, στο δάσος ή σε κάποιο χωράφι. Αυτό, ωστόσο, που πρέπει να γνωρίζουν είναι πως μια τέτοια πράξη είναι παράνομη και ενδέχεται να προκαλέσει μόλυνση στο οικοσύστημα της περιοχής. 

 

Αν περπατήσει κανείς στον Υμηττό ή την Πεντέλη θα παρατηρήσει πως σ’ αρκετά σημεία του δάσους έχουν δημιουργηθεί αυτοσχέδιοι τάφοι κατοικίδιων ζώων, οι οποίοι συνοδεύονται από μια μικρή επιγραφή με μερικά λόγια αγάπης από τους ιδιοκτήτες τους.

 

Σ’ αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, όπως σ’ εκείνη της Καισαριανής, έχουν σχηματιστεί ολόκληρα νεκροταφεία, τα οποία, ωστόσο, είναι παράνομα και διώκονται από τις δημοτικές αρχές, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη διάλυσή τους. 

 

Για ποιο λόγο, όμως, η ταφή του κατοικιδίου μας δεν πρέπει να γίνεται στο βουνό χωρίς άδεια; Όπως επισημαίνουν οι κτηνίατροι, αν το ζώο έχει πεθάνει εξαιτίας κάποιας ασθένειας, είναι πολύ μεγάλος ο κίνδυνος να μεταδοθεί σε κάποιο άγριο ζώο που θα φτάσει στην περιοχή του αυτοσχέδιου τάφου και θα σκάψει το χώμα.

 

Αν πάλι έχει επέλθει ευθανασία, η ουσία πεντοβαρβιτάλη που χρησιμοποιείται για τη διαδικασία, παραμένει στη σορό του ζώου ακόμη κι ένα χρόνο από τον θάνατό του, μ’ όποια επίπτωση μπορεί να έχει κάτι τέτοιο για το περιβάλλον. 

 

Η κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη αν αναλογιστεί κανείς πως υπάρχουν ακόμη ιδιοκτήτες κατοικιδίων ζώων, οι οποίοι δεν μπαίνουν καν στη διαδικασία της ταφής και αποφασίζουν να αφήσουν τα νεκρά ζώα μέσα σε κάδους απορριμμάτων, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και τις ζωές των εργαζόμενων στ’ απορριμματοφόρα.

 

Η συγκεκριμένη αποτρόπαια πράξη μπορεί ν’ απαγορεύεται από την ελληνική νομοθεσία, ωστόσο κάθε χρόνο βγαίνουν στη δημοσιότητα -τόσο στην Αττική όσο και την επαρχία- καταγγελίες φιλοζωικών υπηρεσιών για ανάλογα περιστατικά. 

Τι συμβαίνει με τις ταφές των κατοικίδιων ζώων στην Ελλάδα

 

Αυτό που προτείνουν οι ειδικοί στους ιδιοκτήτες κατοικίδιων είναι να προτιμήσουν τα νεκροταφεία ζώων που λειτουργούν εδώ και χρόνια στην Αθήνα. Ο αριθμός τους σήμερα φτάνει τα 5 και σ’ αυτά μπορούν να ταφούν σκύλοι, γάτες, κουνέλια, πτηνά, ακόμη και ερπετά.

 

Οι επιλογές ταφής είναι συνήθως δύο. Η πρώτη είναι η ξεχωριστή ταφή του ζώου σε δικό του τάφο, στον οποίο αναγράφεται το όνομά του και η ημερομηνία θανάτου. Τις περισσότερες φορές αυτά συνοδεύονται από μια φωτογραφία του και μερικά λόγια αγάπης των ιδιοκτητών του, οι οποίοι μπορούν να επισκεφτούν τον τάφο όποτε επιθυμούν και ν’ αφήσουν ένα λουλούδι.

 

Η δεύτερη επιλογή είναι η κοινόχρηστη ταφή, η οποία έχει μικρότερο κόστος, το οποίο, όμως, καθορίζεται από το μέγεθος του ζώου. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, πριν προχωρήσετε, επικοινωνήστε με τα νεκροταφεία ζώων, προκειμένου να ενημερωθείτε για τα πιθανά έξοδα της κάθε διαδικασίας. 

 

Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, υπάρχει και η δυνατότητα της αποτέφρωσης της σορού του ζώου, η οποία γίνεται, μεταξύ άλλων, στο Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων στο Σχιστό.

 

Μ’ ένα τηλεφώνημα οι άνθρωποι του Κέντρου παραλαμβάνουν το νεκρό ζώο από τον χώρο που βρίσκεται -το σπίτι ή το κτηνιατρείο σε περίπτωση ευθανασίας- και το μεταφέρει στο ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. για αποτέφρωση, είτε μαζί μ’ άλλα κατοικίδια, είτε μεμονωμένα, σε ημερομηνία που καθορίζεται από τον υπεύθυνο του Κέντρου. 

 

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, η τέφρα παραδίδεται στον ιδιοκτήτη του σε ειδικό δοχείο. Το κόστος της διαδικασίας διαφέρει ανάλογα με τη φύση της αποτέφρωσης -μεμονωμένη ή μαζική- και με το αν ο δήμος στον οποίο διαμένετε είναι μέλος ή όχι του Κέντρου.

 

Πάγιο παράπονο, ωστόσο, των κτηνιάτρων αλλά και των φιλοζωικών υπηρεσιών είναι πως δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμη εγκεκριμένα νεκροταφεία ζώων στην επαρχία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αρκετοί ιδιοκτήτες οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να μεταφερθούν στην Αττική για τη ταφή στους συγκεκριμένους χώρους, ν’ αποφασίζουν να το κάνουν ακόμη σε χωράφια ή στο δάσος, μ’ όλους τους υγειονομικούς κινδύνους που μπορεί να ενέχει αυτό.

 

Μια τέτοια πρωτοβουλία θα έλυνε τα χέρια αρκετών ιδιοκτητών κατοικίδιων, οι οποίοι θα ανακουφίζονταν από τη ψυχοφθόρα διαδικασία της ταφής και θα μπορούσαν να θρηνήσουν με την ησυχία τους τα πλάσματα που μαζί τους πέρασαν τόσες όμορφες και δύσκολες στιγμές της ζωής τους. 

 

 

Νεκροταφεία κατοικίδιων ζώων Αττικής:

 

Cats ‘n’ Dogs

Κορωπί, Αττική, Πλησίον της εξόδου 20 της Αττικής οδού, 210 6623307

 

Ο Άγιος Φραγκίσκος 

Άγιος Στέφανος - Μαλακάσα, 34o χλμ Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας 22950 22491

 

Ο Ελαιώνας 

Μέγαρα, Αττική, Πέγκου Ρέθι, Μέγαρα Αττικής, 210 8323633


Ο Άγιος Μόδεστος 

Λ. Θησέως 35, Νέα Ερυθραία, 210 8134772 

 

ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. 

Σχιστός, Πέραμα, Βιομηχανικό Πάρκο Σχιστού, 210 4015451

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ