Το μέλλον των νεκροφόρων είναι ηλεκτροκίνητο

Το μέλλον των νεκροφόρων είναι ηλεκτροκίνητο
Το μέλλον των νεκροφόρων είναι ηλεκτροκίνητο

Γιατί αρκετές εταιρίες έχουν αρχίσει να επενδύουν σε ηλεκτροκίνητες νεκροφόρες; Πόσο κοστίζουν, σε τι διαφέρουν από τις κλασικές και πότε θα κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτες Tesla νεκροφόρες στην Ελλάδα; 

 

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Το τελευταίο διάστημα, όλο και περισσότερος κόσμος έχει αρχίσει να αναζητά τρόπους εναλλακτικής - οικολογικής κηδείας και ταφής που θα ελαχιστοποιούν το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα στον πλανήτη. 

 

Πολλά από τα φέρετρα πια κατασκευάζονται από μπαμπού και ανακυκλωμένο χαρτόνι ή ακόμη και αποξηραμένα φύλλα μπανάνας, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που αποφασίζουν να ταφούν σε «πράσινα» νεκροταφεία, στα οποία δεν υπάρχουν τάφοι αλλά διάσπαρτα δέντρα για τον προσανατολισμό των οικείων. 

 

Μέσα σ’ αυτόν τον διάλογο, λοιπόν, τίθεται το ζήτημα των νεκροφόρων που χρησιμοποιούνται στις κηδείες και τους ρύπους με τους οποίους επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα. 

 

Μέχρι σήμερα, η πλειονότητα των γραφείων τελετών σ’ όλο τον κόσμο χρησιμοποιεί βαριά οχήματα μεγάλων κυβικών, αρκετά εκ των οποίων μερικών δεκαετιών, τα οποία καταναλώνουν πολλά καύσιμα. 

 

Τη λύση σ’ αυτό το πρόβλημα θέλουν να δώσουν οι νέες ηλεκτροκίνητες νεκροφόρες, οι οποίες αρχίζουν πια να κατακλύζουν τις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ. Μία από τις πρώτες αυτοβιομηχανίες που μπήκε στο χώρο είναι η διάσημη Tesla του Έλον Μασκ. 

 

Τα τελευταία χρόνια, τα οχήματα Tesla αυξάνονται δραματικά στους δρόμους των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που έχουν αποφασίσει ν’ αφήσουν πίσω τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα επιλέγοντάς τα -τόσο για τις υπερσύγχρονες λειτουργίες στο χειρισμό και την οδήγηση όσο και για τους μηδενικούς τους ρύπους, μιας και κινούνται αποκλειστικά με ρεύμα. 

 

Η ίδια η Tesla μπορεί να μην έχει δημιουργήσει ακόμη νεκροφόρα, ωστόσο είναι αρκετά τα εξουσιοδοτημένα συνεργεία σ’ όλο τον κόσμο, τα οποία έχουν αναλάβει τη μετατροπή των ηλεκτρικών οχημάτων σε νεκροφόρες. Ένα από τα τελευταία μοντέλα το οποίο πια χρησιμοποιείται για τη μεταφορά νεκρών είναι το Tesla Model S. 

 

Το μέλλον των νεκροφόρων είναι ηλεκτροκίνητο

Η μετατροπή πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Coleman Milne, μία από τις κορυφαίες εταιρείες κατασκευής νεκροφόρων στη χώρα. Όπως επισημαίνουν οι τεχνικοί που εργάστηκαν στο project, το συγκεκριμένο μοντέλο πρόκειται να φέρει τα πάνω κάτω στην αγορά, μιας και παρέχει πολυτελείς υπηρεσίες στην οικογένεια του νεκρού, χωρίς να επιβαρύνει καθόλου το περιβάλλον, αφού μπορεί με μόνο μία φόρτιση να διανύσει 200 χιλιόμετρα. 

 

Τα προβλήματα, ωστόσο, που προκύπτουν με τις Tesla νεκροφόρες είναι δύο. Το πρώτο έχει να κάνει με το μήκος τους. Μετά την ολοκλήρωση της μετατροπής, το αυτοκίνητο γίνεται μακρύτερο κατά 0,80 μέτρα, κάτι το οποίο το κάνει δύσχρηστο, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα. Το δεύτερο σχετίζεται, βέβαια, με το συνολικό κόστος για την αγορά του, το οποίο αγγίζει τα 200.000 ευρώ, ένα πόσο υπέρογκο για ένα γραφείο τελετών, ειδικά στην Ελλάδα. 

 

Πέρα, ωστόσο, από τις νεκροφόρες της Tesla, αρκετές ακόμη αυτοβιομηχανίες έχουν μπει στην αγορά, με πιο σημαντική αυτή της Nissan. Το μέγεθος του μοντέλου της είναι πολύ μικρότερο ενώ το κόστος για την αγορά του φτάνει μόλις τα 30.000 δολάρια. Σε μερικά μοντέλα, μάλιστα, αν τσεκάρει κανείς τις φωτογραφίες, θα αντιληφθεί πως οι νεκροφόρες μοιάζουν με τα κλασικά αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους δρόμους, από τα οποία, ωστόσο, έχει αφαιρεθεί το κάθισμα του συνοδηγού προκειμένου να τοποθετηθεί το φέρετρο διαγωνίως και να χωρέσει.

 

Το μέλλον των νεκροφόρων είναι ηλεκτροκίνητο

Το ζήτημα της εξοικονόμησης ενέργειας και της ελαχιστοποίησης των ρύπων απασχολεί ιδιαίτερα εδώ και μερικά χρόνια την Αγγλία. Χαρακτηριστικό, μάλιστα, είναι πως σ’ όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, έχουν δημιουργηθεί μερικές ειδικές ζώνες (ULEZ και CAZ) συνήθως στις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές, στις οποίες κινούνται τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας, αποκλειστικά και μόνο οικολογικά αυτοκίνητα. Μ’ αυτόν τον τρόπο, η ηλεκτρική νεκροφόρα γίνεται ακόμη πιο εύχρηστη. 

 

Όπως επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της Coleman Milne, της εταιρείας που δημιούργησε τη Tesla νεκροφόρα, Lee Hudson, στο motor1.com: «Όσο το κοινό αρχίζει να στρέφεται, κρατώντας μια υπεύθυνη στάση, όλο και περισσότερο προς τη περιβαλλοντική βιωσιμότητα, είναι πολύ σημαντικό ο κλάδος των επικήδειων τελετών να βοηθήσει κι αυτός στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Το Whisper δείχνει ότι μπορεί με την αποτελεσματικότητα και την κομψότητά του να ανταποκριθεί σ’ αυτή την κοινωνική αλλαγή. Τόσο ο κόσμος όσο και οι υπεύθυνοι των γραφείων τελετών της χώρας διοργανώνουν κηδείες με μεγαλύτερη έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος. Η νέα τεχνολογία θα αποτελέσει το βασικό συστατικό της ισχυροποίησης της οικολογικής κηδείας»

 

Τα συγκεκριμένα οχήματα δεν έχουν φτάσει ακόμη στην Ελλάδα, ωστόσο, δεν αργεί ακόμη εκείνη η ώρα που θα δούμε στους δρόμους της χώρας να κυκλοφορούν οι πρώτες ηλεκτροκίνητες νεκροφόρες. 

 

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ